Fogfájás ellen csak a szakember kínálhat végleges megoldást!

A fogfájás biztos jele annak, hogy valami nagyon nincs rendben a szájhigiéniával. Ugyan léteznek ilyen-olyan házi praktikák, melyekkel ideig-óráig enyhíthető a fájdalom, de biztos és végleges megoldást kizárólag a szakember felkeresése hozhat. Egyébként is javasolt legalább félévente ellátogatni a fogorvoshoz, hiszen a fogkő eltávolítása vagy például az esztétikus fogsort szolgáló fogfehérítés ilyenkor elvégezhetővé válik. A rendszeres kontrollnak köszönhetően azonnal fény derülhet az esetleges szuvasodásokra, gyulladásokra, s így még a fájdalom megjelenése előtt kezelhető a probléma.

Fogfajas ellen

 

Bevált praktikák fogfájás ellen

A tapasztalatok azt mutatják, hogy fogfájás ellen a legtöbben a fájdalomcsillapító készítményekhez nyúlnak. Ugyan időszakosan megszüntethető ilyen módon a fájdalom, de azt mindenképpen gyökerénél kell elcsípni és orvosolni. Duzzanatok fogfájás esetén és a már elvégzett beavatkozás után is előfordulhatnak. Ilyenkor a jeges borogatás kitűnő szolgálatot tesz. Vannak, akik a sós vízzel történő öblögetést javasolják, ami antibakteriális hatásánál fogva tényleg segíthet a fogfájás ellen. Tény viszont, hogy ezt mindössze ínygyulladás vagy felszíni sérülések esetén vethetjük be eredményesen. Mások a szegfűszegolajra esküsznek, de végső soron ez sem érhet fel a szakember közreműködésével.

Leggyakoribb probléma a fogszuvasodás

A fogfájás a legtöbb esetben szuvasodásra vezethető vissza. A lepedékben levő baktériumok savat termelnek, amelynek hatására a fogzománc elvékonyodik, majd végül kilyukad. Amennyiben a szuvasodás nem csak a felszínt érinti, hanem már a fogbél is érintett, akkor találkozhatunk az éles fájdalommal, a barnás foltokkal.

A fogérzékenység intő jel

Laikusként sokan nem veszik észre, ha kilyukad a foguk. A kisebb lyukakat még a nyelvvel sem lehet érezni, és valljuk be, ritkán nézegetjük saját fogainkat a megfelelő tükrös eszköz segítségével. Ha viszont érzékennyé válnak bizonyos fogak, akkor már biztosak lehetünk abban, hogy valami gond van. A szuvasodás éppen úgy állhat a háttérben, mint az íny visszahúzódása, a megnyílt dentincsatornák. A hideg és a meleg ételekre való negatív reakció esetén célszerű mihamarabb szakemberhez fordulni.

Kerüld el a fogágy-betegséget!

Nem csak a fogszuvasodástól kell azonban tartani, hiszen a fogágy-betegség is komoly problémákat hordozhat magában. Mindez a fogíny gyulladásával indul, mely szabad szemmel is jól látható. A szájhigiénia elhanyagolása, a dohányzás, egyes gyógyszerek szedése, sőt, a genetika is kiválthatja a problémát. Figyelmet már csak azért is érdemel, mert a fogmosáskor jelentkező vérzés, az íny duzzanata, gyulladása fájdalommal jár, és a fogágy-betegségek előjeleinek számítanak ezek. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a fogágy-betegség gennyes tályogokat okozhat, hatására meglazulhatnak a fogak és ki is hullhatnak azok.

Mire utalhat az éles fájdalom?

Sokan attól tartanak, hogy az élesen jelentkező fogfájás komoly problémával társul, pedig ez nem így van. Általában a letört fogak, a szuvasodás, vagy egy rosszul felhelyezett korona esetében fordul elő éles fájdalom. Ezt a megfelelő szakemberek gyorsan, hatékonyan és legfőképp fájdalommentesen orvosolni tudják.

 

A tompa fájdalom idegkárosodásra utalhat

A tompa fogfájás ellen sem a fájdalomcsillapító a végleges megoldás. Ilyenkor ugyanis az idegek lehetnek érintettek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen esetekben rendszerint gyökérkezelés válik szükségessé. Jó hír viszont, hogy a fog gyakran megmenthető, így elkerülhető a saját fog elvesztése és nincs szükség pótlásra sem. A gyulladások és tályogok lüktető fájdalmat okoznak, ilyenkor sem kerülhető el a fogorvos felkeresése. Minél hamarabb reagálsz a felmerülő tünetekre, annál könnyebb tenni a fogfájás ellen és a probléma végleges megszüntetésének érdekében.