A képzésröl


"Tervezögrafikus szeretnék lenni! Engem az animációs film készítése érdekel! Én meg fotós szeretnék lenni! Én divattervezést szeretnék tanulni! Én pedig leginkább a filmezést, filmkészítést szeretném megtanulni." Gyakorta halljuk a továbbtanulás, pályaválasztás tervezgetésekor ezeket a mondatokat. A ti figyelmetekbe ajánljuk iskolánkat amely müvészeti képzéssel, müvészeti oktatással foglalkozik immár 15. éve. A tervezögrafika oktatás, az animációsfilm készítés, alkalmazott fotográfia oktatás mellett divat-, és stílustervezést tanítunk, illetve mozgóképgyártó rendezöasszisztenseket is képezünk.

A Novus szakképzési programjának gerincét a vizuális kultúra, a „látvány” minél sokoldalúbb megismertetése adja. Oktatási programunk érettségi utáni 2 éves, nappali rendszerü képzésekböl áll. A második év végén a szakmai vizsga sikeres teljesítése után a diákok középfokú OKJ-s bizonyítványt kapnak. A szakmai képzés a mindenkori oktatási törvényben meghatározottak szerint folyik.

A szakmai elmélet és gyakorlat elsajátítása mellett fontosnak tartjuk az elméleti alaptantárgyak oktatását (pl.: müvészettörténet, müvészetelmélet, esztétika), amelyek a fiatalok megalapozott és sokszínü tudását teszik lehetövé.

Minden szakon kiemelt szerepet kap a rajz oktatása, illetve az egyre növekvö elvárásokhoz igazodva a számítógépes programok ismerete. Iskolánk professzionális Macintosh számítógépekkel rendelkezik.

Az év végi iskolai kiállítás keretén belül bemutatjuk a diákok órákon készült munkáit, levetítjük a vizsgafilmjeiket, így egyrészt egymás munkáit is láthatják, másrészt ismerösök, érdeklödök és a meghívott szakemberek is betekintést nyerhetnek a Novus szakmai életébe.

Oktatott szakmák (a szakokról részletes leírást talál a szakképzés menüpont alatt):

  • Alkalmazott fotográfus
  • Divat- és stílustervezö
  • Grafikus (elektronikus grafikus)
  • Mozgóképi animációkészítö
  • Mozgóképgyártó (rendezöasszisztens)


A tanítás az aktuális órarendtöl függöen hétfötöl péntekig, 9.00-17.00 óra között zajlik. A képzés érettségihez kötött, a felvételröl a felvételi vizsgán nyújtott teljesítmény alapján döntünk. (A felvételiröl részletesen a Felvételi menüpontban találhat leírást.)


A képzés költsége alapítványi intézményröl lévén szó mindenkinek egységesen 300.000 Ft/tanév. Ez tartalmazz a szakvizsga szervezés díját és a lebonyolítást is. Lehetöség van havi részletfizetésre: 30.000/hó. Az elsö évesek számára van egy egyszeri regisztrációs díj, melynek költsége 20.000 Ft. Ez tartalmazza az adminisztrációs és hivatalos dokumentumok költségét.

 Az OKJ-s szakmával rendelkezö növendékek számára a tandíjat a mindenkori állami normatív támogatás függvényében határozzuk meg.