Novus Művészeti Egyesület

1387 Budapest, Pf. 13

Sokaknak ismerősen csenghet e név. A NOVUS Művészeti Egyesület 1989-ben alakult a rendszerváltozás küszöbén, az akkori budapesti művészeti főiskolák hallgatóiból. A szándékuk világos volt: országos fórumot teremteni a fiatal művészeknek, akiket elválasztottak az intézményi határok, a merev oktatáspolitikai korlátok. Megismerkedni egymással, közösen alkotni, megismertetni a munkájukat a külvilággal, művészetekre érzékeny fogadó közeget teremteni: az akkori célok ma sem kevésbé aktuálisak. Sőt. 1989 és 1992 között 4 nagyszabású fesztivált rendeztek, közülük is kiemelkedik a MŰCSARNOK záró ”tatarozás” fesztivál, amely sokak szerint az utolsó nagy összművészeti találkozó volt Magyarországon – a számok is magukért beszéltek: a négynapos nonstop fesztivál 47 produkciójára mintegy 15 ezren voltak kiváncsiak! 1992-től azonban kifulladt a lendület, a diákok lediplomáztak, a feladatok megváltoztak, a gazdasági viszonyok megkeményedtek. 1995-ig még tíz művészeti előadóestre futotta az erőből, majd a lendületet felváltották a hétköznapok.

Az egyesület 1990-ben segített életrehívni egy gimnáziumot, amelynek a küldetése a művészetekre fogékony fiatal értelmiség képzése. Ebben ”csöndes” a munkában élt tovább a hangosan indult NOVUS. Az 1989-ben megfogalmazott elképzelések mára új tartalommal töltődtek fel: a művészetek problémáit nem lehet önmagukban megoldani. Értő közönség nélkül nincsen művészet. Az értelmes közönséggel párbeszédet folytató művész nélkül nem lesz a művészetnek támogatottsága. A művészet nem fordíthat hátat a világnak, de nem is alacsonyodhat le a kisszerűségeihez: tudatosan formálnia kell azt a közeget, amely a munkáját befogadja, nyelvezetének kiszámíthatatlan közönséggel, a közönyös szponzorokkal. Ma nehezebb, mint valaha ”megtervezni” egy művészeti életpályát, bíztatni a fiatalokat, hogy vállalják a megpróbáltatásokat és kudarcokat, mert a végeredmény megéri...

Ha nem is hisszük hogy gyógyírt kínálunk erre a problémahalmazra, abban mégis bízunk, hogy a személyes jótapasztalatok kiváncsivá teszik a közönséget – de akár művészkollegáinkat is - egymásra, és adnak esélyt arra, hogy két-három sikeres ”párbeszéd” után egy-egy nehezebb üzenetet is könnyebben sikerüljön eljuttatni.

A NOVUS Művészeti Egyesület arra vállakozik, hogy fórumot kínáljon a pályájukon dolgozó művészeknek, művészeti szakmák szakembereinek, hogy közelebb kerüljenek más műfajokban dolgozó pályatársaikhoz, megismerjék alkotásaikat, gondolkodásmódjukat, kommunikációjukat, és együtt segítsenek utat keresni egy fogékonyabb társadalmi közeghez, amely partnerének és nem élősködőjének tekinti a szellemi alkotókat.